Litt om glansbilder

Å samle glans har alltid vært en typisk jentehobby. De fleste ga opp å samle da de ble tenåringer, men noen fortsatte. Glansbildene omfattet nesten ubegrenset mange temaer, og forekom både med og uten glitter, pregetrykk og farger. De var vakre og morsomme å samle og bytte. Puttebok var en spennende ting, og den laget man i nyere tid blant annet av Donald-blader. Alle sidene ble brettet på langs så bladet bare ble halvparten så bredt. Inne i hver fold la man glans, noen fine og noen mindre fine. Og så var det om å gjøre å få noen til å bytte usett, ved å legge et av sine glans innimellom bladene. dermed fikk en et nytt glans, og bytteren fikk det glanset som lå innimellom bladene.

Historie
I 1837 ble fargelitografiet oppfunnet, også kalt chromolitotrykk. De første glansbildene som ble trykket var firkantede etterhvert ble kom pregetrykk, noe som gjorde at glansene virket som om de var tredimensjonale. I takt med utviklingen av trykketeknikker på 1870-tallet, skjedde det også en utvikling av trykketeknikker for glans. De ble etter hvert utstanset og fikk pregetrykk. I løpet av 1880 brukte man silkestoff og gulltrykk, i tillegg kom det hvitt Mica pulver (glitter) på glansbildene. Glans ble brukt som dekorasjoner på alt fra kort, julepynt og i minnebøker. De ble også brukt som dekorasjon på kaker og kjeks, på esker og skjermbrett. Bakerne ga gjerne glans til barna når de var med for å kjøpe bakevarer.

Den flotte kvaliteten på trykk og papir holdt seg til ca. 1950. Da forandret man på papirkvaliteten og glansene bar mer preg av masseproduksjon. Pregetrykket var fortsatt runde og i flere lag, men papiret ble tynnere. Fra 1970 ble det full masseproduksjon med hvitt tynt papir og pregingen er enkel og kantete.

De store og kjente glansprodusentene fra 1800-tallet var Mamelok, som sener etablerte seg i England undernavnet Mamelok Press. I England fantes også Raphael Tuck & Sons, men i dag produserer de ikke lenger glansbilder. Der gjør heller ikke Zoecke & Mittmeyer, bedre kjent som Paul B. Zoecke (PZB), i Tyskland. Den store produsenten i Tyskland i dag er EF, Ernst Freihoff.

På grunn av annen verdenskrig og stengte grenser til Tyskland og England startet produksjon av glansbilder i Skandinavia. Eric F. Olsson & Co i Sverige startet sin produksjon av egne glans ca 1947. Mittet kunstforlag i Norge kjøpte rettighetene til en del av Eric F. Olsson & Co originaler og trykket selv. Saga kunstforlag brukte norske tegnere, men kjøpte også rettigheter til å bruke originaler fra andre produsenter. Saga trykket mye spansk glans i sitt navn. Hos Børrehaug & Remen, som senere ble Børrehaug & Co., har jeg kun funnet glans av norske tegnere, som Harald Damsleth og Elise Knudsen. Andre norske tegnere som tegnet glans var Milli Heegaard, og George Schumann.

Av listen under kommer det fram at de forskjellige produsentene ikke bare kjøpte rettigheter til å trykke hverandres ark, men de ble slått sammen med eller kjøpt opp av hverandre. Derfor finner vi mange av motivene med forskjellige utgivere.

Her er en liste over tidlige produsenter. Den er ikke fullstendig, men vil bli supplert etter hvert.

Priester & Eyck, Berlin,Tyskland
produserte fra 1879



L & B - Littauer & Boysen, Berlin Tyskland startet produksjon i 1882 og ble kjøpt av Zoecke & Mittmeyer.

Zoecke & Mittmeyer, Tyskland produserte glans fra 1896 til 1921.

I 1920 overtok delvis Mamelok & Söhne, L & B - Littauer & Boysen og Zoecke & Mittmeyer.

Den resterende delen bytte navn til
Paul B. Zoecke (PZB) de produserte fram til 1986.

Mamelok & Söhne, M&S ble grunnlagt i Breslau i Polen i 1820. I 1920 overtok de delvis L & B - Littauer & Boysen og Zoecke & Mittmeyer.

I 1940 flyttet de til London og ble til MP, Mamelok Press, og senere byttet de navn til MLP, Mamelok Press Ltd. MLP er en av de få produsentene som fortsatt produserer glans.

Emanuel Heller, Wien, Østerrike
produserte glans fra 1918 fram til 1962. Restopplaget ble kjøpt av Mamelok Press Ltd.



FWKB i Tyskland, mellom 1940 og 1952 ble glansene produsert under initialene FWKB.

W. Hagelberg i Tyskland
produserte fra 1858 til ca 1933
A.P.C. i Tyskland
A. Radicke, Berlin,Tyskland
produserte fra 1873
A&M - Albrecht & Meister, Tyskland.
Produserte mellom 1869-1946
AFKH - Arthur F. Krüger, Hamburg Tyskland, som senere ble Krüger, og som igjen skiftet navn til Krüger Intana/Venezuela produserte glans fra 1940 til ca 1983
WS - Schulze-Witteborg, produserte glans i perioden 1948-1963. Det ble i 1963 overtatt av
WK Werner Kunold

WK - Werner Kunold, Essen Tyskland
Produserte glans mellom 1963 og 1971.

MP - Moritz Priester, Berlin Tyskland produserte glans ca. 1876-1904
Rafael Tuck & Son, England
Produserte glans mellom
1866 og 1962
Saga kunstforlag, fram til 1983 hvor det flyttet fra Trondheim til Oslo og ble hetende Saga.

Mittet & Co
Ble etablert i 1899, i 1987 ble det kjøpt opp av danske Chr. Olsen.

Børrehaug & Remen som senre ble Børrehaug & Co, Norge
EO Eric F. Olsson & Co, 1930 -1971, ble senere Williams forlag
  Gunnar Walléns, produserte mellom 1949-1951
  Sagokonst, produserte mellom 1940 - 1954
  Alga, produserte mellom 1941 - 1945
IF, Danmark
 

F.B. Fher, Spania
1960-70

 

 

Sist oppdatert: 01.04.2013
Antall besøkende: